Credeti ca este usor sa va pacaliti bebelusul, ca el nu va face distinctia intre minciuna sau adevar? Cercetatorii de la Universitatea York au descoperit ca bebelusii isi dau seama cand "ii pacalim", inca de la varsta de 6 luni. Cercetatorii au studiat reactiile mai multor copii, cu varste cuprinse intre 6 si 9 luni, in timpul unui joc in care examinatorul nu putea sau nu vroia sa imparta o jucarie cu ei.

Bebelusii au observat si au acceptat cu calm situatia in care examinatorul nu avea posibilitatea sa isi imparta jucaria, din motive care nu tineau de el. Copiii si-au schimbat atitudinea, exprimat insa in mod evident nemultumirea in cazul in care examinatorul pur si simplu nu vroia sa imparta jucaria.

"Copiii remarca daca ii tachinam, sau vrem sa ii manipulam si reactioneaza ca atare", a remarcat coordonatorul studiului, Heidi Marsh, citat de ScienceDaily.com. "Rezultatele acestei cercetari sunt importante, deoarece este primul studiu cand s-a folosit comportamentul social al copiilor pentru a demonstra ca, la varsta de 9 luni, ei inteleg scopul actiunilor noastre", spune March.

bebelusii stiu cand minti

Rezultatele studiilor anterioare spuneau ca aceste abilitati se dezvolta abia incepand cu varsta de 9 luni. Heidi Marsh este insa de parere ca cercetarile anterioare au avut la baza metode nepotrivite pentru bebelusii mai mici de 9 luni. "Un copil de 6 luni se exprima si comunica in mod diferit fata de un copil de 9 luni", spune March.

In aceasta cercetare s-au folosit indicatori specifici comportamentului cotidian al copiilor de 6 luni. Astfel, au fost urmarite raspunsurile sociale ale bebelusilor, precum tristetea, privirile, zambetele sau gangurelile.

In cadrul studiului au fost inclusi 40 de copii, cu varste intre 6 si 9 luni. Copiii stateau la o masa in bratele mamei lor, iar examinatorul s-a plasat in fata lor. In jumatate din cazuri, jucaria nu i-a fost data copilului pentru ca examinatorul nu a dorit acest lucru. In restul cazurilor, copilul nu a primit jucaria pentru ca adultul, chiar daca incerca, nu avea efectiv posibilitatea de a i-o inmana. In plus, cercetatorii s-au folosit si de expresiile mimicii examinatorului. Acestea reprezinta repere importante, cu ajutorul carora copiii inteleg scopul si obiectivele celorlalti.

Cercetatorii au remarcat ca atat bebelusii de 6, cat si cei de 9 luni, au evitat schimbul de priviri, in situatia in care examinatorul nu vroia sa le dea jucaria. In situatia in care adultul nu putea sa le dea jucaria, copiii au sugerat ca inteleg ca exista o problema si au incercat sa obtina ajutorul acestuia. Copiii de 9 luni s-au manifestat dand din maini, in cazurile in care adultul a aratat ca nu vrea sa le dea jucaria. Reactiile copiilor de sase luni au fost in mod evident mai afective, ei devenind mai tristi si incruntandu-se.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole