Stiati ca sindromul oboselii cronice este din ce in ce mai frecvent, in zilele noastre, la nivel mondial? Frecventa acestui sindrom a crescut si in tara noastra, in aceasta epoca a vitezii. Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu probleme de oboseala cronica... Sindromul de oboseala cronica (SOC) este denumirea curenta a tulburarilor ce se caracterizeaza in primul rand printr-o senza­tie de oboseala profunda, in asociatie cu multiple simptome sis­temice sineuropsihice, cu durata mai mare de 6 luni si de o se­ve­ritate care diminueaza capacitatea de concentrare si munca obisnuita.  Oboseala cronica nu este un sindrom nou, unele afectiuni, precum sindromul postviral, neurastenia, in­fectia virala cronica Epsstein-Barr, hipoglicemia si multe altele nu indica altceva decat sindromul de oboseala cronica. Se considera ca incidenta este de 1 la 10.000 de persoane, dar in ultimul timp se pare ca sa depasit mult acest raport.

Sindromul oboselii cronice sa constatat ca este mai frecvent la persoanele cu varste intre 25 si 45 ani, dar poate fi intalnit la orice varsta.  Sa observat ca femeile sunt de doua ori mai afectate de acest sindrom decat barbatii.

Semne si simptome ale sindromului oboselii cronice

- oboseala (in 100% din cazuri)

- bolnavul poate indica momentul in care s-a imbolnavit (in 100% din cazuri)
- slabiciuni musculare generale inexplicabile (in 90% din cazuri)
- artralgii (dureri articulare) (in 90% din cazuri)
- tulburari de memorie (in 90% din cazuri)
- tulburari de concentrare (in 90% din cazuri)
- labilitate emotionala (in 90% din cazuri)
- dureri musculare (in 90% din cazuri)
- confuzie (in 90% din cazuri)
- dispozitie instabila (in 90% din cazuri)
- febra usoara (in 85% din cazuri)
- iritabilitate (in 85% din cazuri)
- oboseala indelungata (si dupa 24 de ore) dupa efort fizic (in 85% din cazuri)
- depresie (in 80% din cazuri)
- cefalee (in 76% din cazuri)
- fotofobie (in 76% din cazuri)
- insomnie (in 76% din cazuri)
- alergie (in 70% din cazuri)

Alte simptome ce se pot manifesta in cazul sindro­mu­lui de oboseala cronica sunt: ameteli, adenopatie, res­piratie sacadata, durere toracica, greturi, pierdere in greutate, palpitatii, noduli limfatici durerosi, dereglari a­le sistemului digestiv, transpiratii nocturne, adaos pon­deral, eruptii.

sindromul de oboseala cronicaBolnavii de oboseala cronica sufera de o perma­nen­ta oboseala fizica. De fapt, unul dintre primele simp­to­me ale acestei afectiuni este oboseala coplesi­toare, care nu permite desfasurarea nici unei activitati la parametri normali, insa acesta este doar unul din multiplele caracteristici ale bolii. Oboseala poate fi insotita si de dureri musculare. Aceasta stare devine un mod de viata intr-o masura atat de coplesitoare incat bolnavii nu pot munci si nu pot lua parte la activitatile sociale. Unii dintre acestia devin chiar „incapabili" din punct de vedere social. Sindromul de oboseala cronica afecteaza  omul si pe plan fizic si pe plan psihic.

In realitate, sindromul oboselii cronice apare datorita vietii care se deruleaza cu o viteza mult mai mare decat in trecut. Organismul nu mai este capabil, din punct de vedere fizic si psihic sa „tina pasul" cu venimentele ce se scurg cu viteaza si, astfel, apare oboseala cronica. Mai mult decat atat, cele mai multe dintre persoanele afectate nu sunt crezute sau intelese de rude, de anturaj sau de colegii de serviciu si, din acest motiv,  poate aparea si depresia. Persoana respectiva nu se mai poate odihni; lipsa somnului si a odihnei determina aparitia irascibilitatii si la­bilitatii psihice.

Tot lipsa somnului poate afecta semnificativa capacitatea de con­cen­trare si memoria, atat de importante in derularea activitatilor zilnice. Oboseala este atat de marcanta in­cat chiar pregatirea unei gustari sau imbracatul devin anevoioase. Urmarirea televizorului sau cititul se fac mai usor din pozitia culcat. In cursul zilei, este necesar repa­osul la pat de mai multe ori, iar oboseala nu dispare nici dupa somnul cel mai lung.

Tratarea sindromului oboselii cronice cu produsele CaliVita

Suplimentele CaliVita folosite in sindromul oboselii cronice sunt reprezentate de vitamine, minerale, relaxante si tonifiante. La evaluarile starii de sanatate prin  biorezonanta, am constatat ca aproape toti subiectii ce pre­zin­ta deficiente de minerale, nu dorm sau nu se pot odihni, pre­zinta un oarecare grad de stres.

Calciul este responsabil de sanatatea oaselor si a danturii, nervilor si glandelor suprarenale. Prezenta magneziului in organism este o conditie de baza pentru functionarea eficienta a sistemului nervos si muscular, participand la relaxarea organismului. Cuprul este indispensabil pentru inglobarea fierului in hemoglobina, avand rol si in procesul de detoxifiere. In absenta cromului, apar perturbari ale metabolismului glucidic si ale activitatii musculare. Iodul este necesar pentru functionarea corespunzatoare a glandei tiroide, iar manganul pentru activitatea enzimelor digestive, a nervilor si a musculaturii. Molibdenul ajuta la metabolismul glucidelor si lipidelor, este o componenta importanta a enzimei care asigura utilizarea fierului si are un rol important in combaterea oboselii cronice. Potasiul regleaza echilibrul hidro-electrolitic al organismului, normalizeaza ritmul cardiac, ajuta la eliminarea metabolitilor inutili si are rol in combaterea sindromului de oboseala. Seleniul este un antioxidant important, care incetineste imbatranirea tesuturilor si are rol in detoxifiere. Zincul este indispensabil pentru buna functionare a sistemului imunitar, in oxigenarea celulara si activitatea nervilor.

Suplimentele CaliVita care contin minerale utile in combaterea oboselii cronice sunt: Power Mins, Strong Bones, Chelated Zinc, Mega Zinc. De ase­menea, trebuie sa amintim si vitaminele adecvate grupelor sanguine, complexul vitaminic B, in care gasim si magneziu, atat de necesar in relaxare si care ajuta la ameliorarea sau chiar la disparitia simptomelor de oboseala cronica. La fel de importante sunt si multivitaminele concepute special pentru barbati si femei, VitalWomen si VitalMan.

Persoanele cu grupa sanguina 0 au nevoie de supli­men­tare cu vitamine B. Pentru sanatatea acestor persoane, reco­man­dam consumul unor extracte din plante speciale, cum ar fi yucca, patrunjelul, curcuma, hreanul, radacina de lemn dul­ce. Multivitaminele pentru grupa sanguina O Vital 0 contin 41 de substante active.

Persoanele cu grupa sanguina A trebuie sa consume vitaminele B 12 si C, acid folic, acid pantotenic, bioflavonoide (quercitina) si vitamina E. Este deosebit de indicat consumul de ceai verde, ghimbir, paducel, patrunjel. Desigur, toate acestea se regasesc printre cei 44 de componenti ai multivitaminelor Vital A.

Persoanele cu grupa sanguina AB trebuie sa isi supli­men­teze consumul de vitamina C. Datorita predispozitiei spre a­fec­tiunile cardiovasculare si tumorale, se recomanda, in pri­mul rand, consumul unor antioxidanti si al unor minerale din extracte de plante - ceai verde, usturoi, broccoli, telina, ghim­bir. Printre cei 44 de componenti ai suplimentului cu multivitamine Vital AB se gasesc si numeroase alte substante active benefice pen­tru aceasta grupa sanguina.

Persoanele cu grupa sanguina B pot avea o alimentatie mixta. Produsul Vital B, conceput special pentru aceste persoane, asigura necesarul de vitamine, minerale si extracte de plante - radacina de lemn dulce, patrunjel, broccoli, soc, ciuperci reishi si shiitake - cu o actiune benefica asupra digestiei, activitatilor cerebrale si capacitatii de rezistenta.

Produsul Stress Management este recunoscut petnru efectele sale in combaterea stresului si oboselii si contine vitamine din grupul B si magneziu. Vitaminele din grupul B au un rol important in relaxarea organismului, iar magneziul este foarte benefic, asa cum am amintit deja, in relaxare.

VitalMan si VitalWomen au rolul de a creste forta mentala, fiind un stimulent general. Catuaba, din produsul VitalMan, imbunatateste conditia fizica si stimuleaza sistemul nervos.

De o deosebita importanta sunt antioxidantii complecsi Mega Protect 4Life si ZenThonic. Acestia au in compozitie vitamine, minerale si alti antioxidanti: xantone din mangos­tana (ZenThonic) si l-cisteina, acid alfalipoic, Ginkgo biloba, retinol, glutation, coenzima Q10 (Mega Protect 4Life).

De asemenea, nu trebuie uitat Noni. Obtinut din Morinda Ci­trifolia, are calitati deosebite in procesul de refacere a or­ganismului, in cazul in care acesta are deficit de proxe­ro­ni­na. La o vitalitate celulara scazuta, organismul reactio­neaza rapid, revitalizandu-se.

Produsul Rhodiolin imbunatateste starea generala, asi­gura prospetimea psihica, optimizeaza memoria si, in gene­ral, munca intelectuala.

Spirulina Max, datorita algelor verzi-albastrui din compo­zitie, contine numeroase vitamine (B, C si E), minerale (iod, brom, mangan, potasiu, fier) si toti aminoacizii esentiali, fiind un roborant eficient.

In concluzie, va sugerez sa va odihniti, sa consumati zilnic cel putin 500 de grame de fructe si legume proaspete, sa faceti miscare (plimbari mai lungi sau 20 minute de gim­nastica), sa consumati circa 2 litri de apa plata si sa nu uitati de suplimentele enumerate mai sus, pentru a va imbunatati ca­li­tatea vietii.

Articol scris de Dr. Roxana Bogdan, Sibiu,  si preluat de pe site-ul Calivita.com

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole