Cordocenteza este un test prenatal putin cunoscut de catre femeile gravide. De asemenea, numita si prelevare percutanata de sange ombilical (PPSO), cordocenteza este un test medical care examineaza sangele fetal pentru a descoperi anomalii fetale. Iata de ce si cum se face?

De ce trebuie sa se faca o cordocenteza?

Cordocenteza se face de obicei atunci cand nu se pot obtine informaii concludente din amniocenteza, coriocenteza (biopsia vilozitatilor coriale) sau ecografii. Cordocenteza se face de la 18-a saptamana de sarcina si este posibila pana la sfarsitul sarcinii. Cordocenteza poate fi facuta in urmatoarele cazuri:

 • Pentru a descoperi anomalii cromozomiale (de exemplu, trisomia 21)
 • Cand apar tulburari sanguine (boala hemolitica a fatului)
 • Pentru a diagnostica malformatii fetale
 • Pentru a detecta infectii fetale (toxoplasmoza sau rubeola)
 • In cazul anemiei fetale
 • In cazul izoimunizarii - care apare in timpul sarcinii atunci cand mama si fatul nu au acelai Rh sanguin.

Aceasta examinare este diferita de amniocenteza, deoarece nu poate determina anomalii ale tubului neural.

Cum se desfasoara cordocenteza?

cordocentezaEcografia poate determina situatia in care cordonul ombilical este atasat la placenta. Prin ghidajul ecografic, se face o punctie a cordonului ombilical cu ajutorul unui ac, pentru a colecta o proba mica de sange fetal. Proba este apoi trimisa la laborator pentru analiza. Rezultatele, un cariotip la limfocitele fatului, in mod normal, sunt disponibile in termen de 72 de ore.

Procedura este similara cu amniocenteza, cu exceptia faptului ca obiectivul este de a prelua sangele fatului in loc de lichid amniotic.

Putem sa ne bazam pe rezultatele cordocentezei?

Cordoncenteza este un test medical care detecteaza anomaliile cromozomiale si unele boli cu foarte mare precizie. Desi acest test poate identifica aceste anomalii, el nu este in masura sa precizeze gravitatea si nu poate identifica anomaliile tubului neural.

Care sunt riscurile cordocentezei?

Desi cordoncenteza este in general considerata o procedura sigura, aceasta este vazuta ca un examen medical extrem de invaziv, care poate include riscuri potential periculoase pentru mama si fat. Iata cateva:

 • Avort (apare in 2% din cazuri)
 • Sangerarea in timpul punctiei
 • Infectii
 • Scadereaa ritmului cardiac la fat
 • Ruptura prematura a membranelor (pierderi de apa)

Prin urmare, este important sa se discute riscurile si beneficiile acestui test prenatal cu medicul ginecolog. El va va ajuta sa stabiliti daca beneficiile depasesc riscurile.

Articol de Barbu Antoneta

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole