Probleme medicale in timpul sarcinii
Pe masura ce trec lunile, puteti sa simtiti sarcina din ce in ce mai mult ca o...
In a 21-a saptamana de sarcina sunteti mult mai relaxata, mai ales ca ati ajuns la jumatatea sarcinii, iar copilul evolueaza fara probleme. Sarcina devine mai usoara pe masura ce corpul s-a adaptat la dificultatile la care a fost supus pana acum de-a lungul sarcinii si se pregateste pentru problemele pe care le are de infruntat de acum incolo, terminand cu nasterea.
Cu acordul medicului puteti efectua anumite exercitii usoare precum ar fi gimnastica prenatala, plimbarile sau innotul lejer. Exercitiile usoare sunt de ajutor in reducerea unor probleme cum ar fi varicele si durerile de spate. Daca corpul si spiritul sunt sanatoase se poate evita depresia post natala. Simptomele depresiei post natale se caracterizeaza prin oboseala, iritabilitate, incapacitatea de a face fata copilului nou nascut si in anumite cazuri se poate ajunge chiar si la sinucidere. Insa aceste simptome pot fi drastic reduse daca viitoarele mamici au grija de sanatatea lor fizica si mentala, dar si daca femeile au parte de sprijinul familiei si al prietenilor pe toata perioada sarcinii.
Multe activitati sportive cum ar fi alergarile si ridicarile de greutati usoare sunt bune pentru partea de inceput a sarcinii, dar dupa aceea nici ele si nici alte sporturi precum ciclismul, calaria, skiatul sau patinajul pe patine cu rotile nu mai sunt recomandate si trebuie evitate. Ele pot fi inlocuite cu exercitii sigure cum ar fi inotul, gimnastica pentru gravide, ore de pregatire natala in apa, pilates, dans si aerobic usor, toate efectuate cu acordul si sub observatia medicului. Nu uitati sa va mentineti activa pe tot parcursul sarcinii, beti multa apa inainte si in timpul exercitiilor, faceti-va o incalzire inainte de a face orice forma de exercitii si dupa trecerea primului trimestru, evitati acele exercitii care trebuiesc facute pe spate. Purtati haine largi si aerisite si pantofi fara tocuri, comozi pentru a evita sa va impiedicati si sa cadeti. Evitati sa practicati in exces un anumit tip de exercitii si tineti-va la distanta de sporturile periculoase.
Sistemul circulator al copilului este destul de bine dezvoltat acum. Cordonul ombilical continua sa se ingroase si sa se lungeasca. Fatul va deveni mai mare in al doilea trimestru si dimensiunile lui le vor egala pe cele ale placentei.
In aceasta saptamana sistemul digestiv al copilului se maturizeaza si creste, iar intestinele se contracta si se relaxeaza. Copilul exerseaza inghitind lichid amniotic pentru a-si dezvolta si mai mult sistemul digestiv. Multi copii incep sa sughite ceea ce poate fi destul de amuzant, mama resimtind acest fenomen ca o serie de miscari repetitive in abdomen. Sprancenele si pleoapele sunt acum complet dezvoltate, iar unghiile sunt si ele complet formate acoperind varfurile degetelor. Se spune ca un copil aude discutiile purtate de mama cu cei din jur si poate auzi ceea ce mama citeste sau canta. Un test a aratat ca nou nascutii reactioneaza la auzul unor povesti pe care le-a auzit si pe cand era in burtica mamei. Multi oameni le citesc povesti, scrieri clasice sau cu caracter spiritual despre care se spune ca au un efect pozitiv asupra copilului, dar le si canta diverse cantece usoare pentru a relaxa copilul. De acum incolo se poate comunica cu copilul si se pot crea legaturi afective.
Pe masura ce copilul se ingrasa, la fel veti face si dumneavoastra. Uterul va creste in dimensiuni si chiar si necunoscutii vor putea observa de acum incolo ca sunteti insarcinata. Veti simti crampe in zona picioarelor dar si dureri care tind sa creasca in intensitate. Pentru a reduce aceste simptome puteti folosi perne special concepute pentru gravide sau chiar si perne normale pentru a va sprijini picioarele atunci cand va odihniti. Curelele de suport maternal pot fi folosite pe timpul zilei pentru a evita edemurile si discomfortul in zona gleznelor si a picioarelor pe toata perioada sarcinii. Acest tip de suporturi ajuta la reducerea umflaturilor cauzate de sarcina si a varicelor, aceste doua simptome provenind in special din cresterea in greutate care la randul ei duce la cresterea presiunii exercitate asupra picioarelor, cand stati in picioare.
Un remediu rapid pentru picioarele umflate este invelirea lor intr-o bucata de tesatura tinuta in apa rece, urmata de ridicarea lor pe niste perne pentru a le asigura suport.
Pe masura ce cresteti in greutate aveti tendinta sa deveniti mai neindemanatica si mult mai predispusa la cazaturi, motiv pentru care ar fi indicat sa nu mai purtati tocuri.
Purtarea de haine largi si confortabile combinate cu niste pantofi cu talpa plata este recomandata pentru a evita sa cadeti si sa va raniti
Veti observa o crestere a apetitului, acum, pentru ca aveti nevoie de inca 500 de calorii pe zi in plus pentru a va sustine metabolismul care este destul de crescut. Este bine sa evitati mancarurile bogate in grasime, ca si mancarea conservata mai ales daca vreti sa evitati o nesanatoasa crestere in greutate. Puteti sa va asteptati la unele pofte alimentare, in special pentru anumite mancaruri sau alimente. Daca poftele dumneavoastra nu sunt sanatoase si vizeaza lucruri ca tigarile, cenusa, varul, carbunele sau altele asemenea, ar fi bine sa va contactati doctorul. Puteti observa umflaturi la maini si picioare, umflaturi ce pot fi atenuate prin punerea picioarelor pe perne in timp ce sedeti. Retentia de apa este o alta problema cu care se confrunta majoritatea femeilor, simptom care produce umflaturi ale bratelor si picioarelor . Dar chiar si aceste probleme se pot rezolva cu o dieta adecvata.
Cu cat va relaxati mai mult pe perioada sarcinii cu atat va fi si copilul mai relaxat pentru ca s-a dovedit ca fatul preia stres-ul si disconfortul mamei foarte usor inca din uter. Exercitii moderate pot ajuta sa va pastreze muschii puternici si flexibili si va si poate relaxa in timp ce reduce simptome de discomfort cauzate de sarcina, cum ar fi: dureri de spate sau constipatie. Este important sa faceti exercitii in timpul sarcinii, dar acestea trebuiesc facute cu grija iar daca apar sangerari vaginale, vedere incetosata, greata, ameteala, lesin, greutate in respiratie, palpitatii ale inimii, schimbari in temperatura corpului sau dureri ascutite in abdomen sau piept medicul trebuie imediat informat.