Sarcina multipla este acea sarcina care implica dezvoltarea simultana in uter a doi sau mai multi fetusi. Termenul de sarcina multipla se aplica sarcinii gemelare numite si duble (2 copii), trigemelare numita si triple (3 copii), precum si unei sarcini cvadruple (4 copii), cvintuple (5 copii),  sextuple (6 copii) etc. In urma tehnicilor si metodelor de procreare asistata medical (inducerea ovulatiei, fecundarea in vitro, etc) poate aparea adesea o sarcina multipla.

Tipuri de sarcina multipla

Exista doua feluri de sarcini multiple: sarcina monozigota (un singur ou) si sarcina dizigota (doua oua), aceasta din urma reprezentand 30% din sarcinile gemelare si 3 nasteri din 1000:

 • Sarcina monozigota sau mono-ovulara - copiii rezulta din fecundarea de catre un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide in doi fetusi. Copii gemeni nascuti in urma unei sarcini monozigote, sunt intotdeauna de acelasi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic si genetic, sangele lor are aceleasi caracteristici, sunt acei gemeni care seamana foarte mult unul cu altul din punct de vedere fizic.
 • Sarcina dizigota sau pluri-ovulara - copiii rezulta din fecundrea a doua sau mai multor ovule de catre spermatozoizi diferiti. Copiii pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. Ei se aseamana fizic, dar pot fi si foarte diferiti, la fel ca fratii si surorile nascute la date diferite.

sarcina multipla cu gemeni la 36 de saptamaniIn cazul sarcinilor multiple riscul de nastere pramatura sau moarte perinatala este mai ridicat si daca se constata ca exista o sarcina multipla este recomandat ca gravida sa fie luata in observatie atenta de un medic specializat, sarcina multipla presupune o supraveghere mai atenta a gravidei, odihna mai multa, eforturi fizice mai mici si chiar un concediu prenatal cu mai mult timp inainte de data prognozata pentru nastere decat in cazul unei sarcine obisnuite unica.

La nastere, copiii rezultati din sarcinile multiple au in general, o greutate ceva mai mica decat cea a copiilor rezultati dintr-o sarcina unica si acesti copii necesita o  supraveghere mai minutuasa inca din primele zile de la nastere pana la cateva luni.

In cazul sarcinii multiple creste riscul aparitiei unor malformatii, intampina dificultati la nastere si prelungeste travaliul. Sarcina multipla inseamna dezvoltarea a doi, trei sau mai multi embrioni in uterul mamei.

Gemenii

Gemenii sunt doi embrioni care se dezvolta in uter. Acestia pot sa provina din doua ovule fecundate de doi spermatozoizi sau dintr-un singur ovul divizat (in aceasta situatie sunt identici). In primul caz, cei doi frati se dezvolta in placente separate pe cand in al doilea caz, copii cresc in aceeasi placenta. Cand gemenii au acelasi sac amniotic, ei poarta denumirea de gemeni monoamniotici. Gemenii identici sunt de acelasi sex, pe cand cei care se dezvolta din ovule diferite pot sa difere ca gen.

Sarcina multipla este usor de observat la consultatia cu ultrasunete  sau la electrocardiograma care indica prezenta a doua inimi diferite. 

Riscurile sarcinii multiple pentru femeie

Sarcina multipla si nasterea de gemeniIn cazul femeilor care asteapta gemeni pot aparea urmatoarele probleme:

 • nasterea inainte de termen datorata travaliului prematur sau a rupturii membranelor (doi feti creeaza presiune asupra uterului);
 • cezariana datorata pozitiei incomode a unuia dintre bebelusi;
 • pierderi de sange in timpul nasterii;
 • dezvoltarea slaba a copilului;
 • diabetul gestational;
 • hipertensiune.

Riscurile sarcinii multiple pentru fat

 • riscul nasterii premature, moartea unuia din copii, dezvoltarea slaba a unuia din ei sau a tuturor, decesul la scurt timp dupa nastere;
 • gemenii sunt nascuti dupa 35 de saptamani, tripletii dupa 33 de saptamani, in celelalte cazuri, travaliul apare inainte de a 31-a saptamana. Cu cat copiii sunt mai multi cu atat riscul de a naste prematur este mai mare;
 • exista riscul ca unul sau mai multi copii sa sufere malformatii sau defecte datorate problemelor cromozomiale;
 • copiii sunt supusi unui risc mai mare de a suferi probleme legate de vedere sau afectiuni ale sistemului respirator.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole