medical (inducerea ovulatiei, fecundarea in vitro, etc) poate aparea adesea o sarcina multipla.

 

 

Tipuri de sarcina multipla

Exista doua feluri de sarcina multipla: sarcina monozigota (un singur ou) si sarcina dizigota (doua oua), aceasta din urma reprezentand 30% din sarcinile gemelare si 3 nasteri din 1000:
- Sarcina monozigota sau mono-ovulara - copiii rezulta din fecundarea de catre un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide in doi fetusi. Copii gemeni nascuti in urma unei sarcini monozigote, sunt intotdeauna de acelasi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic si genetic, sangele lor are aceleasi caracteristici, sunt acei gemeni care seamana foarte mult unul cu altul din punct de vedere fizic.
- Sarcina dizigota sau pluri-ovulara - copiii rezulta din fecundrea a doua sau mai multor ovule de catre spermatozoizi diferiti. Copiii pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. Ei se aseamana fizic, dar pot fi si foarte diferiti, la fel ca fratii si surorile nascute la date diferite.

sarcina multipla cu gemeni la 36 de saptamaniIn cazul sarcinilor multiple riscul de nasterea pramatua sau moarte perinatala este mai ridicat si daca se constata ca exista o sarcina multipla este recomandat ca gravida cu sarcina sa fie luata in observatie atenta de un medic specializat, sarcina multipla presupune o supraveghere mai atenta a gravidei, odihna mai multa, eforturi fizice mai mici si chiar un concediu prenatal cu mai mult timp inainte de data prognozata pentru nastere decat in cazul unei sarcine obisnuite unica.

La nastere, copiii rezultati din sarcinile multiple au in general, o greutate ceva mai mica decat cea a copiilor rezultati dintr-o sarcina unica si acesti copii necesita o  supraveghere mai minutuasa inca din primele zile de la nastere pana la cateva luni.

In cazul sarcinii multiple creste riscul aparitiei unor malformatii, intampina dificultati la nastere si prelungeste travaliul. Sarcina multipla inseamna dezvoltarea a doi, trei sau mai multi embrioni in uterul mamei.

Gemenii

Gemenii sunt doi embrioni care se dezvolta in uter. Acestia pot sa provina din doua ovule fecundate de doi spermatozoizi sau dintr-un singur ovul divizat (in aceasta situatie sunt identici). In primul caz, cei doi frati se dezvolta in placente separate pe cand in al doilea caz, copii cresc in aceeasi placenta. Cand gemenii au acelasi sac amniotic, ei poarta denumirea de gemeni monoamniotici. Gemenii identici sunt de acelasi sex, pe cand cei care se dezvolta din ovule diferite pot sa difere ca gen.
Sarcina multipla este usor de observat la consultatia cu ultrasunete  sau la electrocardiograma care indica prezenta a doua inimi diferite. 

 

Riscurile sarcinii multiple pentru femeie

Sarcina multipla si nasterea de gemeniIn cazul femeilor care asteapta gemeni pot aparea urmatoarele probleme:

- nasterea inainte de termen datorata travaliului prematur sau a rupturii membranelor (doi feti creeaza presiune asupra uterului)
- cezariana datorata pozitiei incomode a unuia dintre bebelusi.
- pierderi de sange in timpul nasterii
- dezvoltarea slaba a copilului
- diabetul gestational
- hipertensiune

 

Riscurile sarcinii multiple pentru fat

- riscul nasterii premature, moartea unuia din copii, dezvoltarea slaba a unuia din ei sau a tuturor, decesul la scurt timp dupa nastere;
- gemenii sunt nascuti dupa 35 de saptamani, tripletii dupa 33 de saptamani, in celelalte cazuri, travaliul apare inainte de a 31-a saptamana. Cu cat copiii sunt mai multi cu atat riscul de a naste prematur este mai mare.
- exista riscul ca unul sau mai multi copii sa sufere malformatii sau defecte datorate problemelor cromozomiale;
- copiii sunt supusi unui risc mai mare de a suferi probleme legate de vedere sau afectiuni ale sistemului respirator.


 

 

Mai multe articole

Ultimele discutii pe forum

Dragi parinti, In perioada 26-27 aprilie 2014 are loc Kids Education - primul targ din tara care reuneste cele mai bune oferte educationale pentru copii disponibile in acest moment in...
Am si eu un Băiețel de 4 ani si as vrea sa il dau la Grădiniță aici in Germania.. Pana acum nu l-am dat fiindcă am tot umblat tara Germania si nici nu m-am îndurat sa il dau.. Acum cred...
Buna proaspete mamici! Voi cum v-ati revenit dupa nastere? Cum obisnuiti sa va imbracati, ca inainte sau mai comod? Eu am gasit un site romanesc MissGrey, cu niste bluzite perfecte pentru...
Buna dragi mamici, voi cum va pregatiti pentru botezul bebelusior vostrii? Cum v-ati revenit cu silueta si ce model de rochite mai alegeti? Eu mi-am achizitionat de curand o salopeta...