Unul dintre motivele pentru care bebelusii racesc atat de frecvent este acela ca sistemul lor imunitar nu este inca suficient de dezvoltat, motiv pentru care si ei sunt mult mai vulnerabili la raceala. Pe de alta parte, chiar daca micutul isi dezvolta imunitatea la una sau mai multe forme ale virusului care cauzeaza raceala, in realitate exista peste 200 de astfel de forme in fiecare sezon. Pentru comparatie aminteste-ti cat de multe raceli ai avut tu de-a lungul timpului si gandeste-te ca si copilul tau va trebui sa treaca prin cel putin tot atatea raceli pentru a deveni imun la ele.

In alta ordine de idei, pe masura ce copilul tau creste, mai mult ca sigur ca ii va creste si "apetitul" de a explora lucrurile din jur, de a le atinge dar si de a le "gusta". Acestea sunt conditiile ideale pentru a lua un virus, dar in acelasi timp ii va intari si imunitatea.

In ceea ce priveste sezonalitatea racelilor, acestea apar preponderent toamna si iarna deoarece aerul rece de afara dar si caldura artificiala din casa ii usuca copilului membrana nazala, oferind conditii optime pentru virusii specifici racelii. De asemenea, interiorul casei, unde copilul isi petrece mai tot timpul in anotimpul rece este un spatiu deschis, de asemenea extrem de propice pentru raspandirea virusilor racelii.

In general, cei mai multi bebelusi racesc de 6 pana la 10 ori pe an, iar acolo unde in casa mai exista cel putin inca un copil care frecventeaza o cresa sau o scoala, numarul de raceli poate ajunge chiar si la 12 intr-un interval de un an.

Cum pot face diferenta daca bebelusul a racit si nu are gripa, alta boala sau chiar o alergie?

raceala bebelusiDeseori nu este asa de usor de facut diferenta dintre aceste afectiuni si singurul care poate da un diagnostic este medicul pediatru. Totusi iata cateva simptome ce apar in general in cazul specifice:

Daca este racit, micutului ii va curge nasul cu un mucus semitransparent ce in timp se va intari si va lua o culoare gri sau verde-galbuie. De asemenea este posibil sa tuseasca si sa aiba putina febra.

In cazul in care are temperatura este important sa il urmaresti si sa observi daca si cand ii scade febra, daca are pofta de mancare sau daca se joaca normal (sau aproape normal) atunci de cele mai multe ori, o raceala este de vina.

Pe de alta parte, daca observi ca starea lui generala nu este cea obisnuita si ca micutul pare bolnav chiar si dupa ce i-a mai scazut temperatura, atunci este posibil sa fie ceva mai mult decat o simpla raceala. De asemenea, gripa sau alte boli, au o instaurare rapida si pot fi insotite de diaree sau stari de voma.

In alta ordine de idei, ochii lacrimand si mancarimile de nas sunt semne clare de alergie asa cum sunt si stranuturile repetate, dar si mancarimile de piele, simptome ce pot dura si pana la cateva saptamani sau luni. De asemenea, in caz de alergie, mucusul nazal va fi transparent fara ingrosarile sau schimbarile de culoare specifice racelii. Ce mai trebuie stiu este ca in caz de alergie nu apare febra iar perioadele specifice alergiilor sunt primavara, vara si inceputul toamnei.

Cum trebuie sa tratez raceala bebelusului meu?

Nici un medicament nu va face raceala sa treaca imediat, insa ii va ameliora simtitor simptomele si va preveni aparitia unor complicatii, de asemenea pe langa tratament trebuie sa ai grija sa iti mentii bebelusul bine hidratat si sa ai grija sa se odihneasca suficient. Sub patru luni, bine hidratat inseamna lapte matern sau formula de lapte praf. Dupa 4 luni se poate introduce si apa iar dupa 6 luni mici cantitati de suc natural proaspat stors.

Cum copii sub patru ani nu reusesc sa isi sufle singuri nasul iata cateva modalitati de a usura congestia nazala a bebelusului:

- Lasa pe spate capul micutului si introdu cateva picaturi de solutie salina de la farmacie in narile acestuia pentru a inmuia mucusul. Dupa aceea, la cateva minute distanta, foloseste o para de aspiratie nazala pentru a-i curata narile. Daca bebelusul tau are dificultati la alaptare din pricina nasului infundat, apeleaza la aceasta tactica cu circa 15 minute inainte de alaptare, astfel va reusi sa respire dar sa si suga la san fara efort. Este important sa stii ca nu trebuie sa folosesti nici un fel de spray nazal decat daca ai indicatia medicului in acest sens deoarece acest gen de spray-uri are ca efect doar o ameliorare temporara.

- Foloseste un umidificator sau un vaporizator ca sa umezesti aerul din camera copilului tau. Acelasi efect il poti obtine si cu ajutorul unei bai calde, cu mult abur.

Ai grija ca in patut copilul sa aiba capul ceva mai ridicat decat in mod normal, pentru asta poti apela la unul sau doua prosoape impaturite si asezate sub saltea. In acest fel poti ii poti usura respiratia.

Insa, ai mare grija ca nu cumva sa exagerezi cu ridicatul saltelei deoarece micutul, mai ales daca  are un somn agitat si se tot invarte in pat in timpul somnului va sfarsi asezat invers si cu picioarele mai sus decat restul corpului.

Pentru mai multe idei si sfaturi apeleaza cu incredere la medicul pediatru.

Pot sa ii dau medicamente de raceala fara prescriptie?

Cei mai multi specialisti nu sunt de acord cu asa ceva. Astfel, majoritatea medicilor iti vor spune ca medicamentele de tuse si raceala specifice copiilor nu sunt eficiente pentru micutii sub 6 ani iar uneori pot avea chiar efecte secundare periculoase. De aceea, indiferent de situatie trebuie sa ii ceri sfatul medicului tau.

In alta ordine de idei, trebuie sa retii ca medicamentele impotriva tusei si racelii nu vor scurta durata bolii si nici nu vor putea preveni aparitia altor complicatii cum ar fi otita sau infectiile sinusurilor.

Daca bebelusul are febra cere sfatul medicului in legatura cu administrarea de medicamente pe baza de acetaminofen sau ibuprofen.

Mare atentie: niciodata sa nu ii dai bebelusului tau aspirina deoarece il expui riscului de aparitie a sindromului Reye, o boala rara dar potential fatala.

Ce tratamente alternative am la dispozitie?

Poti apela spre exemplu la cateva picaturi de mentol, ulei de eucalipt sau de pin adaugate intr-un vaporizator sau in cadita de baie, astfel incat sa se evapore in aer si sa patrunda in caile respiratorii ale copilului decongestionandu-i caile respiratorii.

Pentru alte remedii naturale este bine sa iti intrebi medicul deoarece acesta stie cel mai bine care sunt riscurile pe care le implica fiecare tratament.

Cand ar trebui sa apelez la medic?

Daca micutul tau nu a implinit inca 3 luni este bine sa iti suni imediat medicul, mai ales daca temperatura lui prelevata rectal depaseste 38 de grade celsius.

Daca e ceva mai mare, adica intre 3 si 6 luni, medicul iti va cere sa il suni daca temperatura copilului sare de 38,5 grade Celsius iar peste sase luni daca termometrul indica 39 de grade. Asta insa nu inseamna ca nu poti pune mana pe telefon ori de cate ori te simti depasita si nu stii exact ce sa faci.

In alta ordine de idei, suna-ti medicul imediat daca observi una sau mai multe din urmatoarele simptome:

- starea copilului se inrautateste  in loc sa se amelioreze dupa 5-10 zile de la debutul racelii.

- tusea se agraveaza si micutul da semne ca respira greu, acestea pot fi la fel de bine simptome de pneumonie sau de virus respirator sinctial, specific copiilor sub 1 an.

- copilul plange in timp ce este alaptat sau se trage de urechi, in conditiile in care acesta poate fi un semn ca sufera de o infectie a urechii.

Pot face ceva pentru a preveni macar o parte din raceli?

Evident nu poti preveni fiecare raceala, dar sunt lucruri pe care le poti face pentru a minimiza riscurile de expunere la virusi. Pentru inceput asigura-te ca toti membrii familiei isi spala mainile in mod regulat si sunt curati atunci cand intra in contact cu bebelusul, mai ales daca este vorba de un nou nascut.

Pe cat posibil cauta sa iti feresti micutul de compania altor copii sau adulti despre care stii ca sunt bolnavi. De altfel va fi de inteles daca le vei cere sa amani o vizita deja programata pana cand se vindeca. Nu uita nici de faptul ca bebelusii tinuti la cresa au parte de mai multe raceli doar si pentru faptul ca ajung intr-o mica comunitate de copii in care virusii se transmit foarte repede. De aceea ai grija ca, daca il duci la cresa, personalul de acolo sa se comporte constiincios si sa respecte cel putin normele de igiena elementara.

Nu in ultimul rand ai grija ca si tu sa respecti regulile de igiena - mai ales dupa ce il schimbi de scutece.

In alta ordine de idei ai mare grija ca bebelusul sa fie bine hidratat. Iar ca reper in acest sens urmareste de cate ori isi uda scutecul pe zi, media pentru un bebelus bine hidratat este de 5-6 ori pe zi.

Fumatul pasiv poate reprezenta un pericol pentru caile respiratorii superioare ale copilului motiv pentru care este indicat ca atat tu cat si micutul tau sa stati la distanta de locurile in care se fumeaza. Si ca o informatie suplimentara, copii care traiesc in spatii in care se fumeaza, racesc mai des si racelile lor dureaza mai mult.

Nu in ultimul rand, ai grija sa il alaptezi cat mai mult timp deoarece laptele matern contine anticorpi ce il protejeaza impotriva unui numar foarte mare de germeni.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole