Ce inseamna monitorizarea fatului? Pe perioada travaliului medicul care se ocupa de starea de sanatate a ta si a copilului tau va tine o evidenta a pulsului inimii micutului. Aceasta se cheama monitorizare fetala si are ca scop tinerea sub supraveghere a modului in care copilul face fata la contractiilor generate de travaliu.

Monitorizarea se face, de cele mai multe ori, cu un sistem electronic de monitorizare sau cu un dispozitiv Doppler mai mic, ceva in genul celor folosite de medic pentru a asculta miscarile copilului la vizitele de control pe care le-ai facut la doctor pe toata perioada sarcinii.

Monitorizarea fetala trebuie sa fie facuta pe tot parcursul travaliului?

Unii medici dar si regulamentele din unele spitale, cer ca pacientele insarcinate care au intrat in travaliu sa fie conectate la un aparat de monitorizare fetala atat pe tot parcursul travaliului cat si la nastere.
Pe de alta parte, daca nu doresti sa fii conectata la un asemenea aparat de monitorizare fetala, poti cere acest lucru medicului si, atata timp cat sarcina ta nu prezinta complicatii, este posibil ca doctorul care te are in supraveghere sa fie de acord sa verifice pulsul micutului tau intermitent, fara sa te conecteze tot timpul la aparat. Totusi, chiar si asa, este posibil ca in prima faza, medicul sa doreasca sa te conecteze la aparat pentru un control de 15-30 de minute.

Exista si o serie de dezavantaje ale monitorizarii fetale, unul dintre acestea este ca reduce mult mobilitatea gravidei, iar libertatea de miscare din timpul travaliului diminueaza semnificativ neplacerile si durerea specifica travaliului.
Controalele intermitente trebuiesc facute la intervale precise, cum ar fi 15 minute in faza activa a primului stagiu al travaliului si la fiecare 5 minute in al doilea (atunci cand trebuie sa impingi).

Totusi, daca ai o complicatie sau dezvolti una pe perioada travaliului, daca ti se face o epidurala sau daca este nevoie sa ti se administreze oxitocina, atunci e posibil  sa fie nevoie de monitorizare fetala.

monitorizare fatului in travaliu

Cum se compara monitorizarea fetala permanenta cu cea intermitenta?

In comparatie cu monitorizarea intermitenta, studiile au aratat ca cea continua este asociata cu o reducere a crizelor la nou nascuti dar nu si cu o scadere a semnificativa a mortalitatii sau a problemelor cerebrale ce pot aparea pe termen lung.

De asemenea pot aparea rezultate fals pozitive. Adica copilul este bine dar aparatul indica altceva si astfel, monitorizarea fetala, pentru mama, inseamna de multe ori nastere prin cezariana, ajutata cu forcepsul sau cu pompa de vacuum. Monitorizarea fetala impiedica mama sa se miste asa cum ii spune instinctul pentru un management mai bun al durerii.

Cum este sa fii pusa pe monitorizare fetala permanenta?

Doua discuri electronice numite transductori sunt sunt pozitionate pe abdomenul tau si fixate cu benzi late cu care esti legata de jur imprejur. Unul dintre transductori monitorizeaza pulsul copilului iar celalalt starea ta.

Transductorii sunt conectati la un aparat situat langa pat care inregistreaza informatiile de la transductori pe hartie. De asemenea daca volumul aparatului este dar mai tare vei putea chiar sa asculti pulsul copilului tau. De asemenea este bine ca medicul sau asistenta medicala sa va explice, tie si partenerului tau cum functioneaza aparatul si cum arata atunci cand ai o contractie.

Desi un spital sau maternitate este posibil sa nu aiba o politica restrictiva care sa consemneze femeia la pat, utilizarea de rutina a monitorizarii fetale continue, a IV, medicamentelor de inducere si augmentare (potentare, n.t.) a travaliului si a epiduralei limiteaza miscarile femeii si o consemneaza la pat. Într-adevar, atunci când femeile americane au fost întrebate de ce nu se plimba în timpul travaliuli, primul raspuns pe care l-au dat a fost „Eram conectata la ceva”. Daca confortul femeii în travaliu este îmbunatatit si daca o nastere normala este sustinuta, interventiile de genul monitorizarii fetale si IV ar trebui folosite numai atunci când prezenta complicatiilor o fac necesara. Atunci cand este necesar din punct de vedere medical sa se utilizeze aceste interventii, femeile ar trebui sa fie ghidate sa continue sa se miste în orice pozitie înca pot. De exemplu, femeile pot fi sustinute în schimbarea pozitiei din culcata pe o parte în aplecata pe pat.

Monitorizarea fetala nu este dureroasa. Totusi, unele gravide gasesc lipsite de confort benzile si transductorii. Si pe de alta parte, legaturile la aparat iti vor ingreuna miscarile si iti vor ingreuna si modul in care vei face fata la contractii.

Unele spitale au, totusi, aparatura de specialitate care functioneaza in regim wireless (fara fir) si care sunt mult mai comode.

Pot alege monitorizarea intermitenta daca vreau o nastere naturala?

Daca planuiesti sa iti aduci copilul pe lume pe cale naturala, nu ai nici un fel de complicatie si nu doresti sa fii conectata tot timpul la un aparat, trebuie sa discuti din timp cu medicul tau alternativele pe care le ai la dispozitie.
Spre exemplu, colegiul Ginecologilor si Obstetricienilor Americani considera ca fiind o alternativa buna, monitorizarea fetala intermitenta in sarcinile fara complicatii. Insa pentru a verifica lipsa unor astfel de complicatii, medicul sau asistenta vor folosi un aparat Doppler sau unul dintre transductorii de la la aparatul de monitorizare fetala pentru a controla pulsul copilului.

Daca ai ales sa nasti acasa sau intr-un centru de nasteri, monitorizarea fetala se va face intermitent deoarece centrele de nastere nu au aparate de monitorizare permanenta iar deplasarea unui astfel de aparat acasa este imposibila. Totusi la orice semn de aparitie a unei complicatii va trebui sa fii dusa de urgenta la spital.

Cand este folosita monitorizare fetala interna?

Daca monitorizarea externa nu functioneaza corect (ceea ce se intampla destul de des daca te misti prea mult sau pur si simplu daca esti obeza) sau daca medicul tau are unele dubii si vrea o analiza mult mai precisa, cel mai probabil va opta pentru pentru o monitorizare interna. In acest caz, un electrod iti va fi introdus prin cervix si atasat de scalpul copilului tau.

Ce va face medicul meu daca este ingrijorat de pulsul copilului meu?

Medicul tau va evalua pulsul copilului destul de des si va fii atent la orice fel de semnal ce poate prevesti o problema. Insa nu orice variatie este o problema. Spre exemplu, cand se misca, pulsul copilului creste, la fel ca si al tau atunci cand faci exercitii.
Insa, un puls accelerat pe o perioada mare de timp poate semnala o problema.
In unele cazuri, medicul tau va reactiona si va dori sa incerca anumite interventii usoare: te va pune sa iti schimbi pozitia sau iti va administra fluide printr-o injectie intravenoasa.
Pentru chestiuni mai grave, cel mai probabil va fi necesara o interventie chirugicala de cezariana sau o nastere asistata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole